Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zijn cursisten met autisme, ADHD of verwante problemen capabel om te kunnen autorijden?

Autisme, ADHD of aanverwante problemen zijn zijn geen reden om niet te kunnen autorijden. Echter door een iets andere informatieverwerking- in de hersenen – gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend. Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het gelukkig ook voor hen heel goed mogelijk het rijbewijs te halen!

Wat betekenen de letters ADHD De letters ADHD betekenen Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel snel afgeleid en hyperactief gedrag. De globale kenmerken van ADHD zijn: hyperactiviteit en impulsiviteit, en/of problemen met aandacht.

Er bestaan 3 typen ADHD:

Type 1 > overwegend onoplettend Het overwegend onoplettende type: alleen aandachtsproblemen, zonder hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit type wordt ook wel ADD genoemd en komt vaker bij meisjes voor. ADD wordt niet snel herkend bij kinderen. Zij vertonen immers veel minder storend gedrag dan de kinderen met de andere twee vormen van ADHD. De kinderen met ADD vallen op door dromerig, apathisch gedrag en het feit dat ze meer dan gemiddeld moeite hebben om met een taak te beginnen en hun aandacht erbij te houden. Ze vergeten ook gemakkelijk en hebben moeite om zich goed te organiseren. Hierdoor kunnen ze moeite hebben met leren. Kinderen met ADD presteren vaak onder hun niveau. Dit kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen. 

Type 2 > hyperactieve en impulsief Het overwegend hyperactieve en impulsieve type, zonder de aandachtsproblemen. Over dit subtype is nog weinig bekend. Het wordt vooral gezien bij kinderen beneden de 7 jaar en zou een voorloper van het gecombineerde type 3 kunnen zijn. Type 3 > Aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit Het gecombineerde type. Aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit komen alle drie voor. Spreken we over ‘ADHD’, dan bedoelen we meestal dit type.

Type 3 komt het meest voor – en vaker bij jongens dan bij meisjes Biologische oorzaak van ADHD De biologische oorzaak van ADHD ligt waarschijnlijk bij problemen met communicatie tussen hersengebieden. Signalen tussen hersencellen worden doorgegeven door chemische boodschappers, oftewel neurotransmitters. lens-banner Onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit De belangrijkste symptomen van mensen met ADHD manifesteren zich in het klassieke drietal van: onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. De grootste moeilijkheid is echter dat mensen met ADHD het heden niet lang genoeg kunnen afremmen, om aan de toekomst te denken. Zij kunnen dus geen consequenties overzien van hun (evt. impulsief ) handelen. Het is niet zo dat zij zich niet interesseren voor de toekomst (hoewel dat soms zo kan lijken!). De toekomst en het verleden lijken voor hen echter niet of nauwelijks te bestaan. Rijopleiding voor leerlingen met een stoornis zwaarder geworden Mensen met Autisme, ADHD of verwante problemen hebben het vaak zwaar als het aankomt op het kiezen van een rijschool. Hun informatieverwerking verloopt anders. Met reguliere lessen lopen zij het risico eindeloos te moeten lessen of om het rijbewijs nooit te halen. Omdat het vernieuwde rijexamen veel meer zelfstandigheid vergt dan voorheen is de huidige rijopleiding voor leerlingen met een stoornis alleen maar zwaarder geworden. 

Een veel gehoorde vraag luidt: Kunnen mensen met deze stoornissen het autorijden wel leren? Het antwoord is simpel. Jawel, en in de meeste gevallen heel goed zelfs, maar het aanleren gaat – in veel gevallen – wat moeizamer. 

Bij Rijopleiding 24/7 hebben we succesvolle ervaring met AD(D)HD autistische en dyslectische rijbewijsstudenten. Wil je meer weten bel dan met Rijopleiding 24/7 088-4300000, René Smits 0653249999 of Michel Bouwman 0642242302

bron reflector

 

 

Boek een proefles

Bel voor deze gratis proefles met René Smits 0653249999 of 088-4300000

 

N.A.W.

Adres:

Amsterdamsweg 34                6712GJ EDE                               

CBR registratienummer: 1870G8

KvK: 58671595

 

       

Contact

Neem voor antwoorden op uw vragen contact met ons op via

Phone 088 4300000

065 3249999
email info@rijopleiding24.nl
web Rijopleiding 24/7

uitgebreide informatie 

 

© 2019 Rijopleiding 24/7   |  Hosted by NISweb NISweb.nl
Back to Top